De IJssel

Voordat we op de fiets stappen wandelen we naar het puntje van de houten pier waar we een mooi uitzicht hebben over Deventer en de schitterende IJssel.

Honderden jaren lang was de IJssel belangrijkste rivier van Nederland. Van 1250 tot 1450 was de rivier het decor van de Nederlandse handel.

De rivier de IJssel stroomt door het IJsseldal, dit dal is gevormd tijdens het Saalien tijdperk, de op één na laatste ijstijd. Het noorden van Nederland werd bedekt met uitlopers van een ijskap vanuit Scandinavië. Het ijs werd naar het zuiden gestuwd en vormde een een diep dal in het landschap. Aan beide kanten van het dal stuwde het ijs het land omhoog. Aan de westkant ontstond de Veluwse heuvelrug en aan de oostkant van het dal ontstond de Sallandse heuvelrug. Het IJsseldal was op sommige plekken meer dan honderdvijftig meter diep. Na de ijstijd ontstond hier een groot meer. Het meer is door de jaren heen grotendeels verzand. 1500 jaar geleden is hier de rivier de IJssel ontstaan.

Deventer dankt zijn bestaan aan de rivier de IJssel. Dankzij de IJssel werd Deventer een handelsknooppunt tussen de Hessenwegen naar het oosten en de rivier richting het noorden.

We staan op misschien wel de mooiste foto locatie van Deventer. Veel Deventenaren hebben hier hun ook trouwfoto’s laten schieten. Aan het eind van de dag heb je op deze positie de zon in de rug, het ideale moment voor de perfecte foto.

Bronnen:

De IJssel – Levensader van de stad
Tijd van jagers en boeren  | Canon van Nederland
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/deventer/de-ijssel

Comments are closed.