Ontstaan van Deventer

Sinds de 885 na Christus is Deventer continu bewoond. Deventer is één van de tien oudste steden van Nederland. De overige steden zijn Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Zutphen, Aardenburg, Middelburg, Tiel, Stavoren en Hulst.

De bisschoppen van Utrecht vluchten in de 9e en 10e eeuw regelmatig naar Deventer. Ze waren op de vlucht voor de Vikingen en Deventer werd als een veilige locatie beschouwd. Door de aanwezigheid van de bisschoppen werd Deventer de hoofdstad van Oversticht, het gebied ten noorden en oosten van de IJssel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>