Ontstaan van Deventer

Rond het jaar 700 vestigen boeren zich in de omgeving. In 768 steekt de missionaris Lebuinus de IJssel over en arriveert daar in een nederzetting. Hij sticht daar een kerkje. 768 word door velen gezien als het jaartal waarin Deventer is gesticht. Sindsdien is het constant bewoond geweest. Deventer is één van de tien oudste steden van Nederland. De overige steden zijn Maastricht, Nijmegen, Utrecht, Zutphen, Aardenburg, Middelburg, Tiel, Stavoren en Hulst.

Deventer is gebouwd op drie rivierduinen. Dit verklaard de hogere ligging in een laag en vlak landschap. De heuvel met daarop de Bergkerk is het duidelijkste voorbeeld van deze rivierduinen.

De bisschoppen van Utrecht vluchten in de 9e en 10e eeuw regelmatig naar Deventer. Ze waren op de vlucht voor de Vikingen en Deventer werd als een veilige locatie beschouwd. Door de aanwezigheid van de bisschoppen werd Deventer de hoofdstad van Oversticht, het gebied ten noorden en oosten van de IJssel. De Vikingen jaagden ook handelaren naar Deventer. Dorestad was in de 9e eeuw de grootste stad van Nederland. De aanvallen van Vikingen op de stad zorgde ervoor dat de handelaren vluchten en een veilig heenkomen zochten in Deventer. Dit heeft ervoor gezorgd dat Deventer een belangrijke handelsstad werd.

De IJssel – Levensader van de stad
Tijd van jagers en boeren  | Canon van Nederland
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/deventer/de-ijssel

Comments are closed.