De IJsselbrug

We stappen op de fiets en fietsen de iconische IJsselbrug op richting Deventer. Wist u dat deze brug gebruikt is in de bekende film ‘A bridge too far’ uit 1977. De Wilhelmina brug was het decor voor wereldberoemde acteurs zoals Sean Connery, Anthony Hopkins en Michael Caine. Hier werd de slag om Arnhem nagespeeld. De brug lijkt erg op de brug waar de geallieerden en de nazi’s in Arnhem om vochten. De brug in Arnhem is nooit opgebouwd om die reden speelde de film zich in Deventer af. Al die Hollywood sterren en stuntmannen die in de koude IJssel sprongen brachten veel bekijks destijds. De regisseur wilde een flatgebouw dat naast de brug stond met de grond gelijk laten maken zodat de film beter tot zijn recht zou komen. De gemeente Deventer stond achter het maken van de film maar vond het verwijderen van een flatgebouw toch iets te ver gaan. Uiteindelijk is er vanuit een andere hoek gefilmd.

Zodra we over de brug fietsten en u Deventer in al haar glorie ziet opdoemen beseft u dat dit een sportief en interessant uitje gaat worden. We fietsen in rustig tempo de brug over tot we op 2/3 van de brug een afslag naar rechts nemen.

We arriveren onder aan de brug tegenover bierbrouwer DAVO uit Deventer. Bierliefhebbers zijn in 2012 begonnen met het brouwen van bier in pannen. Inmiddels is de bierbrouwerij een bekend in de regio en werken 36 gepassioneerde bierliefhebbers voor DAVO.

Tussen ons en Davo ziet u de markering waar vroeger de Hanzehaven lag. In de tijd van de Hanze zouden we op deze plek letterlijk met onze voeten in het water staan. Gelukkig was er op deze plek een bruggetje om van de ene naar de andere kant van haven te komen. Op een dag kwam het circus Deventer binnen via dit bruggetje. Op het moment dat de olifanten over het bruggetje liepen begon het hevig te kraken en binnen enkele momenten zakte het bruggetje in elkaar. Eén van de olifanten zakte in het water en kon met veel moeite weer uit de haven worden gevist. Nadat het bruggetje werd opgebouwd werd dit het olifantenbruggetje genoemd. Later is de haven gedempt en is er ruimte gemaakt voor de bouw van de Wilhelmina brug, het olifantenbruggetje is toen voorgoed verdwenen.

Bronnen:

A Bridge too far – Operation market garden
Libaration route | Holland stories https://www.holland.com/global/tourism/holland-stories/liberation-route/operation-market-garden-a-bridge-too-far.htm

Davo bieren! Klik op home om naar de website te gaan van Davo bieren.
Comments are closed.