Een slimme truc

We vervolgen ons bezoek aan Deventer door naar de brink te wandelen.

Voor ons zien we de Wilhelmina fontein. Deze fontein is ontworpen om de voltooiing van de Deventer waterleiding te symboliseren. In 1893 zou de bouw beginnen maar er was helaas geen geld om de fontein te bouwen.

In 1898 werd Wilhelmina koningin van Nederland, ter ere van haar inauguratie konden steden plannen indienen hoe ze de Koningin wilden eren. Mocht het idee worden goedgekeurd dan zouden de steden het geld ontvangen om dit idee tot uitvoering te brengen. In Deventer bedachten ze dat ze nog een mooi ontwerp voor een fontein in de la hadden liggen. Ze pasten snel de naam van de fontein aan ‘Wilhelmina fontein’ en dienden het ontwerp in als plan om Wilhelmina te eren. Het plan werd goedgekeurd en daarom staat de fontein nu elke dag te schitteren op de brink.

Ps: de vrouw bovenop de fontein is de stedenmaagd van Deventer en niet koningin Wilhelmina, zoals velen denken.

Comments are closed.