Joden in Deventer

We fietsen door het hartje van Deventer via de Prinsenplaats naar de Golstraat. Op de prinsenplaats stond vroeger een boerderij die zorgde voor melk, boter en eieren.

Later is hier een fabriek gebouwd waarin capsules werden gemaakt voor wijnflessen. De eigenaar was wijnhandelaar Schimmelpenninck die aan de Brink zat. De fabriek heeft hier tot de jaren tachtig gestaan. De schoorsteenpijp is een aandenken.

Daar zetten we onze fietsen even aan de kant en bewonderen we de grote Synagoge van Deventer. Deze Synagoge is zeer bijzonder, het lijkt haast een combinatie van een synagoge en een moskee. Door de minaretten lijkt het gebouw uit een oosters sprookje te zijn ontsnapt.

In 1892 is het gebouw ontworpen in een de neorenaissance stijl met details uit de Spaans-Moorse stijl. Vandaar de minaretten bovenop. In het midden bovenop de synagoge ziet u de tien geboden die de Heer aan Moses gaf op de berg Sinaï.

Tot 1941 is de Synagoge in gebruik geweest tot een groep NSB-ers het interieur kort en klein sloeg. Na de tweede wereldoorlog is een poging gedaan om de Synagoge weer in gebruik te nemen door de joden die de tweede wereldoorlog hadden overleeft. De groep was te klein en in 1952 werd de Synagoge verkocht aan de Christelijk Gereformeerde Kerk onder de voorwaarde dat de buitenkant in tact zou blijven en veel elementen aan de binnenkant, zoals de grote kroonluchter, in ere zouden worden gehouden.

Bronnen:

Comments are closed.