De kogel is door de kerk

We vervolgen ons uitje via de Roggestraat naar de Bergkerk. We zetten onze fietsen op het pleintje en tijdens het maken van wat foto’s krijgt u de vraag; welke van de twee torens is hoger, de linker of de rechter?

De Bergkerk of Sint-Nicolaas kerk stamt uit 1209 in de tijd van de Hanze. De kerk heeft naam Sint-Nicolaas kerk gekregen omdat Sint-Nicolaas de beschermheilige is van schippers. De kerk lag vlak naast de florerende Hanze haven. Deventer is gebouwd op verschillende rivierduinen en de kerk is gebouwd op één van hen en word daarom ook de bergkerk genoemd.

Volgens de overleveringen waren er eind 12e eeuw twee belangrijke vrouwen in Deventer, Martha en Beatrice genaamd. Het waren zussen van elkaar en ze konden het goed met elkaar vinden. Op een dag kwam er een knappe ridder door de poorten van Deventer en de beide vrouwen waren erg van hem gecharmeerd. Ze dongen om de gunsten van deze mooie jonkheer. Beatrice had het geluk dat de ridder voor haar koos. De ridder nam haar mee als vrouw.
Haar zus Martha bleef alleen achter en miste haar zus. Als ode aan de band met haar zus liet ze de bergkerk bouwen. Om het verschil in lengte tussen de twee zussen te symboliseren liet ze de rechter toren iets hoger bouwen als de linker. Ze was zelf iets groter als haar zus Beatrice.

Op enkele meters hoogte zien we aan de linkerkant van de kerk een kanonskogel in de kerk zitten. De kogel is niet door de kerk, hij is in de muur blijven steken. Dit staat symbool voor de verdedigingskracht van Deventer. Op het moment dat een stad in de middeleeuwen werd aangevallen vluchten de inwoners meestal de kerk binnen. De meeste huizen in die tijd waren namelijk van hout en de kerk was het enige betrouwbare gebouw dat aanvallen vanuit buiten zou kunnen weerstaan. Op het moment dat de kerk werd aangevallen de kanonskogels letterlijk door de kerk heen gingen gaven de inwoners zich over. Ze wisten dan dat de rest van de stad ook niet houdbaar zou kunnen zijn. Vandaar het spreekwoord ‘de kogel is door de kerk’.

Comments are closed.