Slimmer dan Gelre

Aan de overkant van de IJssel had de vijand, de Hertog van Gelre, twee forten gebouwd. Vanaf daar konden ze goed zien wat er gaande was in Deventer.

De Deventenaren vonden dat maar niks en zochten naar een manier om de hertog van Gelre te slim af te zijn. Op een dag moest de hertog er op uit trekken om één van de grenzen te verdedigen.

De Deventenaren grepen hun kans. Massaal trokken ze de IJssel over en braken beide forten steen voor steen af. Ze namen de stenen, die moesten worden geïmporteerd vanuit Zuid Duitsland, mee naar Deventer en gebruikten ze om de waag af te bouwen.

‘Kiek in de pot’

Om dit verhaal te vereeuwigen is er een spottende afbeelding van de hertog gemaakt waarbij hij in een pot met eten kijkt. De waag zat vol met dit soort afbeeldingen. Napoleon vond het maar niks en heeft een groot deel van de afbeeldingen laten verwijderen. De ‘kiek in de pot’ is later weer terug geplaatst en deze kunt u terug zien aan de zijkant van de Waag.

Comments are closed.