Rijk door graan en vis

We vervolgen ons uitje en fietsen verder vanaf de waag via de zandpoort naar de IJssel. Bij het stoplicht slaan we links af en rijden we onder de IJsselbrug door.

Aan de kade doemt een groot bronzen beeld op. De visman! Hij word in de volksmond Henkie genoemd. Het beeld heeft het lichaam van een man met de kop van kabeljauw. De kraag van het metershoge beeld is vol met grote graankorrels.

Het beeld staat symbool voor de rijkdom van Deventer die vergaard is door de handel. Deventer handelde in stokvis uit het Noorse Bergen. Stokvis is hard gedroogde kabeljauw op stokken gedroogd.

De Vikingen zijn de uitvinders van deze manier van vis conserveren. Zij hadden vers voedsel nodig op hun lange reizen. Ze kwamen tot de ontdekking dat je kabeljauw tot wel een jaar kon bewaren. Ze haalden de kop van de kabeljauw af en de ingewanden eruit. Daarna werd de vis gedroogd in de koude Noorse winterlucht. Tijdens het drogen verliest de vis maar liefst 80% van zijn gewicht. Voor gebruik word de vis in water gelegd voor een periode van twee dagen tot een week.

De Noren hadden in de middeleeuwen meer dan genoeg stokvis en begonnen deze vis te exporteren. Deventer was een belangrijke afzethaven. Vanuit hier werden de vissen verder verhandeld naar de andere Hanze steden en de omliggende gebieden.

Deventer werd bekend om zijn handel in stokvis en Deventenaren krijgen de spotnaam stokvis. Eenmaal per jaar word Deventer omgetoverd tot Stokvissengat. Je raad het al…. dat gebeurt met carnaval.

Bronnen:

Pothoofd – Bergweide
Wijken en buurten | Beeldarchief gilde Deventer https://www.beeldarchiefgildedeventer.nl/Wijken-en-Buurten/Bergweide/Pothoofd/i-Sc5wjJc/

Hoofdgerecht | Dis
Comments are closed.