Boekenstad


Deventer boekenstad! Deventer is een boekenstad bij uitstek. Eén keer per jaar vind in Deventer de grootste boekenmarkt van Europa plaats. Ook op alle andere dagen van het jaar kan je in Deventer terecht voor boeken. Met name de antiekzaken en tweedehands boekwinkels zijn de moeite waard. Ook een bezoek aan de bibliotheek is de moeite waard.

We stappen weer op de fiets om er achter te komen waarom Deventer gek is op boeken. We vervolgen onze weg en slaan al snel rechtsaf de Molenstraat in, via het Muggeplein en de Noordenbergstraat komen we bij het klooster.

Op de hoek zien we de Atheneum bibliotheek. Dit is de oudste stadsbibliotheek van Nederland, gesticht in 1560. De schatkamer van Deventer boekenstad. De bibliotheek heeft tal van oude gedrukte boeken en handgeschreven middeleeuwse werken.

De bibliotheek bevat boeken uit allerlei verschillende wetenschappelijke hoeken. Boeken die uniek zijn in deze bibliotheek gaan over ‘de Moderne Devotie’, ‘Deventer’ en ‘Overijssel’. U bent van harte welkom om deze collectie in te zien.

De Moderne Devotie is een Christelijke hervormingsbeweging in de tweede helft van de veertiende eeuw ontstaan en heeft een belangrijke rol gespeeld in de handschriftenproductie in Deventer. De collectie bevat ca. 100 handschriften die afkomstig zijn uit de broeder- en zusterhuizen die in Deventer gevestigd waren. Op dit plein zien we één van de vele kloosters die Deventer rijk was.

De oprichter van de Moderne Devotie is Geert Grote, geboren in 1340 in Deventer. Hij kwam uit een rijke handelsfamilie. Maar in plaats van handel richtte hij zich op het bovennatuurlijke. Hij was aangesloten bij de katholieke kerk. Op een dag werd Geert ontzettend ziek. Hij vroeg een priester om voor hem te bidden.
De priester kwam in zijn huis en schok van alle relikwieën voor zwarte magie die Geert Grote in zijn woonkamer had staan. In plaats van een gebed over Geert uit te spreken gaf hij hem de opdracht om afstand te doen van al deze duivelse spullen.
Geert was dusdanig ziek dat hij er alles voor over had om weer beter te worden. Hij verwijderde alle zwarte magie uit zijn huis en vroeg de priester om weer terug te komen. De priester kwam weer bij Geert op bezoek en sprak een gebed over hem uit. Geert werd weer helemaal gezond.

Deze gebeurtenis veranderde zijn leven en hij richtte zich op het bestuderen van de bijbel en andere christelijke boeken. Tijdens het studeren raakte hij er van overtuigd dat ieder mens zelf verantwoordelijk was voor zijn of haar zielenheil en dat contact met God niet perse via een geestelijke gaat en dat persoonlijk gebed voorop staat. Deze gedachten gingen in tegen de het gedachtengoed van de Rooms katholieke kerk in die tijd.

Om zijn gedachten wereldkundig te maken richtte hij de Moderne Devotie op. Een stroming die zich richt op onderwijs vanuit de Bijbelse geschriften. Talloze leiders van kerken en kloosters maar ook stadsbesturen werden door geert gevormd. De stroming heeft veel boeken geschreven. In eerste instantie werd dit handmatig gedaan in de kloosters in en rondom Deventer. Deventer werd hierdoor een belangrijke plek in Europa als het ging om het schrijven van boeken. De boekdrukkunst was in die tijd nog niet uitgevonden.

De Moderne Devotie word gezien als voorbereiding op de Reformatie.

Bronnen:

Schatkamer van Deventer boekenstad
Atheneum bibliotheek |De bibliotheek Deventer https://www.bibliotheekdeventer.nl/debieb/indebieb/detail/1844-schatkamer-van-deventer-boekenstad

Moderne Devotie
Moderne Devotie | Wikipedia https://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_Devotiehttps://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_Devotie

Comments are closed.