De Vikingen maken Deventer belangrijk

Ons bezoek aan Deventer word vervolgd door langs het station te fietsen richting de Vikingwal. We steken eerst de straat over en fietsen langs het station en het Vogeleiland.

Het Vogeleiland is een gebouwd als onderdeel van de vesting om Deventer. Men kon vanaf het eiland de vijand goed zien aankomen en beschieten. In 1596 werd er met de bouw begonnen. De vesting werd aangelegd onder leiding van Prins Maurits om de Spanjaarden buiten te houden.

In het Vogeleiland bevind sinds kort restaurant Mees. Een mooi plek voor een pauze. Het restaurant bevind zich ten hoogte van de boomtoppen met een bijzonder uitzicht over het park en delen van de stad.

Na het Vogeleiland komen we in het Rijsterborgherpark. Hier mocht lange tijd niet gebouwd worden aangezien het onderdeel was van de vestingwerken en er een vrij schootsveld diende te zijn. In 1887 werd hier een park aangelegd aangezien er Deventer toen buiten de verdedigingswerken mocht worden gebouwd.

Aangekomen op de Singel slaan we linksaf en nemen we de eerste straat naar rechts, de Noordenbergsingel. We stoppen bij de Stenenwal.

Op deze plek gaan we ver terug in onze vaderlandse geschiedenis. In de 9e eeuw maakten de Vikingen de dienst uit in grote delen van Europa. Veel steden werden het slachtoffer van de Noormannen. Zij plunderen de steden en nemen hun buit mee terug naar het noorden. Ook het welvarende Dorestad, de grootste stad van Nederland, ontkwam niet aan deze plundertochten. Na drie jaar op rij te zijn geplunderd gaven veel van de handelaren het op. Ze vluchten naar Deventer. Dit zorgde voor een enorme impuls aan de tot nu toe relatief onbelangrijke stad aan de IJssel.

De Vikingen hadden in 863 voor het laatst Dorestad aangevallen en de stad is er nooit meer bovenop gekomen. 19 jaar later vielen de Noormannen Deventer aan en werd het inmiddels bloeiende handelscentrum geplunderd en in de brand gestoken. De gevluchte Deventenaren zijn direct daarna teruggekeerd begonnen met de bouw van een wal om de stad. In eerste instantie was dit een aarden wal. Later zijn er stenen tegenaan gebouwd.

De Vikingen hebben de stad nooit meer ingenomen.

Comments are closed.