Het spoor

We stappen weer op de fiets en vervolgen ons uitje door Deventer. Via de beroemde Vetkampstraat en de Vetkampdwarsstraat belanden we weer op de Rielerweg. We slaan rechtsaf en fietsen de straat uit tot we op de Brinkgreverweg belanden. Hier gaan we naar links, onder het spoor door en nemen slaan rechtsaf op de Handelskade en nog een keer rechts om op het Stationsplein te belanden.

Het eerste station in Deventer is gebouwd in 1865 waarmee Deventer verbonden werd met Arnhem. In 1887 werd er een paar honderd meter verderop een tweede stationnetje gebouwd voor een concurrerende maatschappij die de lijn Deventer – Apeldoorn exploiteerde. In 1914 werden de lijnen samengevoegd en werd het huidige station gebouwd.

Het spoor zorgde ervoor dat de tijd in heel Nederland gelijkgetrokken werd. Een gezamenlijke tijdzone voor Nederland was onbelangrijk voordat de treinen begonnen te rijden. Het duurde uren, soms dagen om van de ene kant naar de andere kant van het land te reizen. Een kwartier verschil tussen Enschede en Amsterdam maakte dan geen verschil. De trein bracht daar verandering in. In de 2e wereldoorlog werd in Nederland de tijd van Duitsland aangehouden. Dit is zo gebleven aangezien het handig was voor reizen en transport.

Tot 1874 was Deventer een vestingstad. Dit betekende dat Deventer een ommuurde stad was met velden eromheen waar de vijand zich niet goed verbergen. Er mocht daar niet gebouwd worden.
In de stad leidde dit tot problemen. Er was een gebrek aan ruimte en men begon huizen/hutten te bouwen in elkaars tuinen en op daken.

Het moment dat Deventer buiten zijn muren mocht bouwen viel samen met de bouw van de eerste stations en de eerste spoorlijnen. Daarom lopen de spoorlijnen als een boog om het oude centrum heen. Aan de andere kant van de spoorlijnen ontstond nieuwbouw. Veel woningen gebouwd in het einde van de 19e en 20e eeuw verschenen als een schil om het spoor. Dit is een patroon dat in veel steden terug te zien in.

Een straatkunstenaar heeft verspreid over Deventer 28 legopoppetjes verstopt. De poppetjes zijn ongeveer 20 cm hoog en gemaakt van beton. Ook hier op het stationsplein is er één verstopt. De kunstenaar wil met deze lachende poppetjes een glimlach op het gezicht van de mensen bezorgen. Waar zie jij nog meer poppetjes verstopt?

Comments are closed.