Lebuinus

We vervolgen onze rondleiding door Deventer door weer op de fiets te stappen en via de Kleine poot naar het grote Kerkhof te fietsen. We stappen af en bewonderen de grote kathedraal waar we voor staan.

De monnik Liafwin werd in de eerste helft van de achtste eeuw geboren in Engeland. In 754 melde hij zich als missionaris in Utrecht bij abt Gregorius. Hier krijg hij zijn Latijnse naam; Lebuinus!

Vanuit Utrecht werd hij uitgezonden naar het gebied rond de IJssel. In dit gebied woonden de Saksen. In het jaar 768 stak Lebunius de IJssel over. De IJssel had een doorwaadbare plaats bij een nederzetting. Hier vertelde Lebuinus over het evangelie en stichtte hij een houten kerkje. Het jaar 768 word gezien als het jaar waarin Deventer werd gesticht.

Lang niet alle Saksen waren blij met de komst van Lebuinus. Het christendom werd gezien als een vijandelijk geloof. De Saksen waren regelmatig in gevecht met de Franken en de Franken waren Christelijk. Sommige Saksen zagen Lebuinus als een vijand en staken zijn kerk in de brand.

De kerk werd herbouwd en door de jaren heen is de kerk uitgebreid en geworden tot de grote kathedraal die het nu is. In de 9e eeuw bedreigden de Vikingen de stad Utrecht. De bisschop van Utrecht verhuisde zijn zetel daarom naar Deventer en bleef daar voor 30 jaar van 895 tot 925. Ook daarna bleef Deventer lang belangrijk voor het bisdom door te fungeren als tweede residentie. Tegenover de kerk zien we het oude stadshuis van Deventer waarin je bovenin de vlag van Deventer ziet. De rode en witte vlag is gebaseerd op de vlag van Utrecht.

De kerktoren is net als alle oude kerktorens eigendom van de staat. Toen Napoleon de macht had over Nederland besloot hij dat alle kerktorens eigendom zouden worden van de staat. Zodoende kon de toren worden gebruikt in oorlogen als uitkijk- en seinpost.

Op het hoek van het plein zien we een pand dat vroeger dienst deed als koekbakkerij. Deventer stond vroeger vol met koekbakkerijen en stond bekend om zijn heerlijke koek. De legende gaat dat ook Napoleon op de hoogte was van deze heerlijke koek en op één van zijn bezoeken aan Deventer bezocht hij een koekbakkerij. In die tijd was het voor een koning of keizer normaal om een winkel binnen te lopen en mee te nemen wat ze maar wilden zonder daarvoor te betalen. Toen Napoleon één van de koekbakkerijen binnenliep en zijn lakeien allerlei koek liet meenemen liep hij de winkel uit zonder te betalen. Toen de vrouw van de koekenbakker hoorde dat Napoleon de halve winkel had leeggehaald en weg ging zonder te betalen rende ze achter Napoleon aan. Toen ze voor Napoleon stond zei ze tegen hem ”Hier heeft u de rekening van de koeken die u heeft gekocht”. Napoleon was overdonderd en betaalde pardoes de rekening.

Bronnen:

Lebuinus – Kerstening van de Saksen
Tijd van monniken en ridders  | Canon van Nederland
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/deventer/lebuinus

Lebuinuskerk – Onder bisschoppelijk bestuur
Tijd van steden en staten  | Canon van Nederland
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/salland/deventer/lebuinuskerk

De afbraak van de kerktoren – Kaalslag op het kerkplein
Tijd van burgers en stoommachines  | Canon van Nederland
https://www.canonvannederland.nl/nl/overijssel/twente/ootmarsum/de-afbraak-van-de-kerktoren

Comments are closed.