Het oudste wandelpark van Nederland

We draaien ons om, wandelen terug naar de fietsen en zien voor ons het Worp plantsoen. Dit is het eerste wandelpark van Nederland, een park aangelegd met als doel om te wandelen.

Al in 1578 waren hier wegen aangelegd met bomenrijen. In 1699 werd dit gebied voor het eerst een park genoemd. Al honderden jaren lang is dit een openbaar wandelgebied. De uitstraling van het huidige park stamt uit 1820. In dat jaar werden 550 populieren geplant in het park. Er staat nog één van deze eeuwenoude bomen overeind op camping de Worp.

Het park gaat niet alleen de geschiedenis in als eerste openbare wandel park, het was ook belangrijk voor de doorbraak van fiets. Meneer Burgers had in Londen gezien wat een fiets was en was enorm gecharmeerd. Hij begon in Deventer fietsen te ontwikkelen maar werd door zijn stadsgenoten niet begrepen. Sommigen van hen dachten dat hij bezig was met hekserij en dat werd niet gewaardeerd. Het was voor hem niet veilig om de fiets uit te testen in de stad. Daarom ging hij, samen met andere liefhebbers ’s nachts naar de Worp en testte hier in het Worpplantsoen zijn fietsen uit.

Het duurde niet lang voordat men begon te begrijpen wat een fiets was en meneer Burgers begon in 1869 de eerste fietsfabriek van Nederland, Burgers fietsen. Fietsen werd in de loop van de tijd steeds populairder onder de mannelijke bevolking maar vrouwen wilden niet fietsen.

Meneer Burgers had inmiddels gezien dat fietsen populair was onder vrouwen in Londen en hij wilde ook fietsen verkopen aan vrouwen in Deventer. Hij vroeg aan verschillende vrouwen of ze rond wilden fietsen op zijn fietsen om zo aan Deventer te laten zien dat een fiets prima gebruikt kan worden door een vrouw. Er was alleen één probleem, er waren geen vrouwen te vinden die wilden fietsen. Burgers kwam met een ander plan. Samen met een vriend ging hij naar Twello, een dorpje verderop. Zijn vriend ging verkleed als vrouw op de fiets en fietste naar Deventer. In Deventer reed hij een ruime tijd rond tot hij weer terug ging naar Twello. De vrouwen in Deventer waren overtuigd en meneer Burgers begon fietsen te verkopen aan vrouwen.

Het word hoog tijd dat wij op de fiets stappen om de highlights van Deventer te gaan verkennen.

Bronnen:

Plantsoen de Worp – Gemeente Deventer
https://www.deventer.nl/worp

Comments are closed.