De Walstraat

We stappen op de fiets en fietsen langs het laatste stukje van de Wilhelminabrug de oude stadsmuur, de houtmarkt, de Pikeursbaan en de Damstraat naar de Walstraat.

De naam Walstraat is te herleiden naar de wal/stadsmuur die er parallel aan liep. De straat is om die reden hoger gelegen. Om de wal lag een gracht. Vandaar dat het gebied om de Walstraat lager is gelegen. De gracht is gedempt en dient nu als tuinen voor de historische huizen aan de Walstraat. De straat was in de jaren 60 van de vorige eeuw in verval geraakt. Na een grondige renovatie is de straat tot bloei gekomen.

Elk jaar is dit het decor van het beroemde Dickens festival. De straat word omgetoverd tot een straat uit de Victoriaanse tijd. Allerlei figuranten uit de boeken van Charles Dickens komen tot leven en kunnen u zomaar bijna omver fietsen, u baby willen kopen of voor u zingen. Meer dan honderdduizend bezoekers uit verschillende landen drommen door dit kleine straatje tijdens dit twee daagse festival in December.

Tegenover ons zien we een mooi oud pand met een poort erin. De poort van Klunder. In eerste instantie was dit een schuur van de familie Klunder. Achter de schuur bevond zich boerenterrein. Deventer had verschillende boerderijen binnen de stadsmuren om de bevolking te kunnen voorzien van voedsel in tijden van belegeringen.

Bronnen:

Comments are closed.