Eén van de hoogtepunten van Deventer – De waag

Onderweg naar de oudste waag van Nederland wandelen we door de Kerksteeg en stappen we weer op de fiets. We rollen heerlijk het bergkwartier uit via de Rijkmanstraat en belanden op de brink. Midden op dit mooie plein staat een iconisch gebouw. De waag!

In de tijd van de Hanze stond Deventer bekend om zijn jaarmarkten. Vier of vijf keer per jaar vonden deze plaats. Handelaren kwamen uit het hele Hanzegebied naar Deventer en ook kopers kwamen uit de wijde omgeving. De markten duurde meestal twee weken lang met uitschieters naar vier weken.

Als handelaar kwam je de stadspoorten binnen en moest je je melden bij de waag. Daar werden je handelswaren gewogen en betaalde je accijns. Hierna mocht je je plekje op de markt opzoeken.

Deventer was één van de steden die het recht had om zijn eigen munt te slaan. De Deventer munt was een internationaal betaalmiddel en werd vanaf het jaar 990 geslagen.
Het slaan van munten was niet erg ingewikkeld. Vaak werden de munten in gewone huizen geslagen. Het was dan ook aanlokkelijk voor valsmunters om illegaal munten te slaan.
Valse munten waren slecht voor de betrouwbaarheid van de munten in Deventer en dat was slecht voor de handel. De straf was daarom dan ook groot, iemand die met munten aan knoeien was belande zonder pardon in een ketel met hete olie. Om valsmunters af te schikken hingen er een koperen ketel aan de waag.
Tot 2017 heeft de ketel aan de waag gehangen. Om de ketel ook aan de toekomstige generaties te kunnen tonen is hij binnengehaald. Hij is te bezichtigen in het voorportaal van de Waag.

Bronnen:

Museum De Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland dat als zodanig werd gebouwd. Het is een icoon van de stad, gelegen aan de Brink van Deventer.

Comments are closed.