Het havenkwartier

We fietsen verder langs de IJssel in de richting van Zutphen. Al snel zien we een grote grijze silo voor ons opduiken. Aan het einde van het Pothoofd steken we de Zutphenseweg over en belanden we in het havenkwartier.

Het is meteen duidelijk dat we in een totaal ander deel van Deventer terecht zijn gekomen. De sierlijke Hanzegevels en rode straatstenen hebben plaatsgemaakt voor robuuste silo’s stalen balken en graffiti. Dit gebied staat symbool voor de industrialisatie van Deventer.

100 jaar geleden besloot Deventer op deze plek een haven te bouwen. De zwarte silo was het eerste gebouw dat werd voltooid. Het diende voor de overslag van doperwten, bonen en andere consumptie goederen. Deventer verwachte veel van deze nieuwe haven die onder andere een spoorweg verbinding had.

Helaas gooide de crisis van de jaren 30 roet in het eten, ook de 2e wereldoorlog hielp de haven niet bepaald in de juiste richting.

Na de tweede wereld oorlog besloot het stadsbestuur de haven aan te pakken. Een sluis zorgde ervoor dat schepen ondanks de wisselende waterstanden in de IJssel altijd konden aanleggen in het havenkwartier. De aanleg van een spoorlijn gaf de haven ook een impuls.

Tot de jaren 70/80 van de vorige eeuw verliep de handel goed. De haven kon alleen niet meekomen in de schaalvergrotingsslag die in Nederland plaats vond. Meer en meer transport vond over de wegen plaats en de haven raakte in verval.

Enkele jaren geleden besloot de gemeente Deventer om dit vervallen stukje stad een nieuwe impuls te geven door het aantrekken van avontuurlijke ondernemers en bewoners. Weinig regels zorgen voor creativiteit in het Havenkwartier. Het is een heerlijke plek voor een drankje, hier houden we dan ook even pauze. Zowel binnen als buiten kunt u heerlijk genieten van een verkoelend drankje of een verwarmend bakje koffie.

bronnen:

“De Geschiedenis Van Het Havenkwartier in Vogelvlucht.” De Geschiedenis Van Het Havenkwartier in Vogelvlucht | Havenkwartier Deventer, www.havenkwartierdeventer.com/info/over-het-havenkwartier/de-geschiedenis-van-het-havenkwartier-in-vogelvlucht/.

Comments are closed.